Hyvä digiviestintä on yritystoimintasi valokeila

Yrittäjän hyvä digiviestintä blogikirjoitus

Me kaikki toivomme sitä, että tulisimme nähdyiksi. Että yritystoimintamme saisi arvostusta ja se koettaisiin tärkeäksi. Yrittäjä seisoo kuitenkin pimeässä niin kauan, kunnes valokeila osuu häneen. Laadukkaan digiviestinnän avulla voit kääntää valonheittimen itseesi ja omaan yritystoimintaasi. Sinulla on lupa näkyä.

Hyvä digiviestintä on perusta nähdyksi tulemiselle. Se pohjautuu aina yrittäjän omalle käsitykselle liiketoiminnastaan ja brändistään ja sille, miten hän päättää sanoittaa arvonsa, työnsä ja palvelunsa.

Mutta mitä kannattaa huomioida suunnitellessa omaa viestintäänsä?

Viestintää on kaikki vuorovaikutus tuttujen ja tuntemattomien kesken niin livenä kuin verkossa.

Digiviestintää on puolestaan kaikki verkon välityksellä tapahtuva vuorovaikutus, niin sanat, kuvat, video kuin äänikin. On selvää, ettei yrittäjä pärjää ilman viestintää ja pienikin panostus siihen saattaa tuoda täytettä pankkitilille.

Yrityksen ydinviesti on lähtökohta vahvalle digiviestinnälle

Jokaisella yrityksellä on ydinviesti, mutta vain osa yrittäjistä tunnistaa sen. Joskus aika on ajanut ydinviestin ohi tai vauhtisokeus vienyt väärälle kaistalle. Ydinviesti kannattaa kaivaa esiin, sillä sen tunnistamalla voi tehdä myös laadukasta viestintää.


Tutki yrityksesi ydinviestiä näiden kolmen kysymyksen avulla:


1. Mitä myyt eli miksi yrityksesi on olemassa?

Väitän, ettei yksikään yritys ole olemassa olemassaolon itsensä vuoksi vaan elättääkseen omistajansa ja tarjoamalla mielekästä työtä. Ja kukapa meistä ei haluaisi siinä sivussa muuttaa myös maailmaa (tai markkinaa) paremmaksi.


2. Kuka on kohdeasiakkaasi ja mistä löydät hänet?

On todella haastavaa tehdä digiviestintää - kirjoittaa sisältö nettisivuille, julkaista blogia tai luoda sisältöä sosiaaliseen mediaan - jos ei tiedä, kenelle puhuu ja millä äänensävyllä. Kohdeasiakas on henkilö (tai yritys), jolla menee paremmin hänen investoituaan palveluihisi.


3. Mitä haluat tehdä kolmen vuoden kuluttua?

Kolmas kysymys ei liity konkreettisiin tavoitteisiin vaan siihen, että hahmottaa suuntansa. Keinot ja palvelut voivat muuttua matkalla, mutta ilman suuntaa ei voi päästä perille. Ole siis rehellinen. Mihin asioihin sinulla riittää sisäistä motivaatiota, jotta voit työskennellä pitkäjänteisesti?

Voit ajatella valonheittimen menevän päälle, kun löydät vastaukset näihin kysymyksiin.


Ihme nimeltä tarina

Kaikista vanhin markkinoinnin muoto lienee tarinankerronta. Tarinoita on hyvä viljellä digiviestinnässäkin, sillä juuri tarinointi vetoaa kuulijan tunteisiin tietoiskua tehokkaammin.

Kun tavoitteenasi on pysäyttää ihminen, kerro tarina.

Kun olet tunnistanut yrityksesi ydinviestin, on aika miettiä, millaisia tarinoita yritystoimintaasi liittyy. Tässä vaiheessa alkaa yleensä ahdistamaan. Kyllä me työmme osaamme tehdä, mutta kun siitä pitäisi kertoa muille, menee sormi suuhun. Huoli pois! Olet oman työsi ja työelämäsi asiantuntija. Ei sinua parempaa tyyppiä siitä kertomaan olekaan.

Voit aloittaa yrittäjätarinastasi tai kertoa siitä, kun sait ensimmäisen asiakkaasi. Pidä mielessä kohdeasiakkaasi ja mieti, mitä hän haluaa kuulla vakuuttuakseen palvelustasi tai tuotteestasi. Jos myyt fyysisiä tuotteita, kerro tarina tuotekehittelystä tai paljasta, miten tuotteesi on auttanut sinua itseäsi.

Laatu ei ole synonyymi täydellisyydelle

Harva yrittäjä on ammattiviestijä, -kuvaaja tai -kirjoittaja. Viestintää saa ja pitää tehdä omalla tasollaan ja persoonallaan. Tärkeintä tässäkin on se, että vain tekee, sillä moni kauppa saattaa jäädä syntymättä, jos jää pyörittelemään peukaloitaan. Täydellistä suoritusta ei ole olemassa, mutta harjoittelu tekee paremmaksi.

Laadukas digiviestintä on tarkoituksenmukaista ja eteenpäin katsovaa. Se myös tuntuu enemmän voimavaralta kuin kuluerältä. Löydätkö omasta digiviestinnästäsi vastaukset mm. näihin kysymyksiin:

Miksi tämä tuote/palvelu on olemassa ja miksi se on tärkeä?

Miksi se pitäisi hankkia?

Miten elämän- tai työnlaatu paranee tämän tuotteen/palvelun myötä?

Kuka tämän tuotteen/palvelun toimittaa?

Totta kai sillä pilkun paikallakin on väliä. Mutta jollet myy kirjoitus- tai käännöspalveluita, voit laskea rimaa alemmaksi. Ajattelen, että suurempi moka on se, jos yrittäjä ei osaa kiteyttää omaa osaamistaan vakuuttavaksi hissipuheeksi. Silloin kannattaa palata uudestaan ydinviestinsä äärelle.

Suunnitelmallisuus säästää aikaa 

Kuinka monta somesuunnitelmaa olet tehnyt? Kuinka moni on jäänyt puolitiehen?

Olipa kyseessä sisällöntuotanto somekanaviin, hakukoneoptimointi, nettisivutekstit tai podcast, mitään viestintää ei tarvitse tehdä “toivotaan parasta” -asenteella. Koska viestintä on joka tapauksessa kiinteä osa jokaista yritystoimintasi prosessia, on sinun päätettävä, miten haluat siihen panostaa.

Suunnitelmallisuus säästää aikaa ja hermoja. Sen huomaa erityisesti niissä hetkissä, kun resursseja on käytössä normaalia vähemmän. Suosittelenkin, että mitoitat digiviestinnän tehtäväsi sen mukaan, mitä ehdit ainakin tekemään hyvin. Kaikki sen päälle on pelkkää plussaa.


Viestinnän suunnittelulla on myös toinen etu: se pitää viestisi kirkkaana. Onhan se vähän höppänää käyttää pienet resurssit sinne tänne sohimiseen, kun vaihtoehtona on myös järjestelmällisempi tekeminen. Tulokset näkyvät hyvinkin nopeasti. Kun kaikki virtuaaliset näyteikkunasi toitottavat samaa eri tavoin, voit olla varma, että viestisi menee tehokkaammin perille. 

Tartu valonheittimeen

Olet onnistunut sytyttämään valonheittimen. Nyt on aika suunnata se sinuun.

Yritystoimintasi on liian arvokasta pimeässä seisomiseen, eikä siinä ole edes mitään järkeä.

Muuta kymmenet päivittäiset sivustokäynnit sadoiksi, sadat someseuraajat tuhansiksi ja tuhansien myynnit, niin… vaikkapa miljooniksi. Paras ajankohta aloittaa digiviestintään panostus oli eilen, mutta tänäänkin ehtii vielä hyvin.

Vieraskynäkirjoittaja: Nani Härkönen.

Nani Härkönen on valokuvaaja, viestijä ja vapaa kirjoittaja, jonka löydät täältä:

https://naniannette.com

https://naniannette.substack.com

https://luoviapodcast.com

Previous
Previous

Yrittäjän tärkein menestystekijä: itsetuntemus

Next
Next

Merkityksellinen yrittäjyys, aitous ja unelmat