Yrittäjän tärkein menestystekijä: itsetuntemus

Yrittäjän menestystekijä on itsetuntemus

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittelee sinun menestymistäsi yrittäjänä tai ammatillisella urallasi?

 

Väitän, että suurin menestymisen elementti olet sinä itse. Olet myös suurin este omalle menestymisellesi. Alempana vielä erikseen siitä, mitä menestyminen mun mielestäni tarkoittaa. Mutta saat aina toki määritellä itse oman menestymisesi. 

 

Mikä merkitys ja vaikutus itsetuntemuksella on päätöksentekoon, johtamistyyliin ja vuorovaikutukseen muiden kanssa?

 

Itsetuntemus on välttämätöntä

 

Oman itsensä tunteminen on välttämätön askel kohti syvempää ymmärrystä itsestämme ja siitä, kuinka voimme parhaiten vaikuttaa maailmaan niin yrittäjinä kuin ihmisinä muutenkin. 

 

Kun tunnistamme omat vahvuutemme ja heikkoutemme, arvomme ja reaktiomme eri tilanteissa, voimme ohjata tätä tietoisuutta kohti tasapainoisempaa ja mielekkäämpää toimintaa sekä liiketoimintaa. 

 

Tämä ei ainoastaan auta meitä tekemään parempia päätöksiä ja johtamaan tehokkaammin, vaan myös luo pohjan aidommalle vuorovaikutukselle niin tiimien kuin asiakkaidenkin kanssa.

 

Mutta miten itsetuntemusta voi kehittää ja miten se konkreettisesti parantaa yrittäjän taitoja?

 


Itsetuntemuksen perusteet

 

Jokainen meistä kantaa sisällään ainutlaatuisia vahvuuksia, heikkouksia, arvoja ja kokemuksia, jotka muovaavat tapaamme nähdä maailma ja miten toimimme siinä. 

 

Itsetuntemuksen syventäminen ei ole pelkästään introspektiivinen matka, vaan se on myös strateginen työkalu, joka auttaa meitä navigoimaan sekä yrittäjyydessä että urallamme. 

 

 

Paremman itsetuntemuksen hyödyt:

 

1. Selkeämpi päätöksenteko: Kun tunnet omat arvosi ja tavoitteesi, päätöksenteko muuttuu selkeämmäksi ja tavoitteellisemmaksi. Tämä pätee niin liiketoiminnan suuriin strategisiin suuntiin kuin päivittäiseen toimintaankin.

 

2. Tehokkaampi johtaminen: Itsetuntemus auttaa tunnistamaan omat johtamistyylisi vahvuudet ja heikkoudet. Tämä tietoisuus mahdollistaa paremman tiimin motivoinnin ja johtamisen, sillä ymmärrät paremmin, miten omat toimintatapasi vaikuttavat muihin.

 

3. Resilienssin kehittyminen: Yrittäjyys ja työura on täynnä haasteita ja vastoinkäymisiä. Itsetuntemus auttaa tunnistamaan, miten reagoit stressiin ja paineisiin, ja kehittämään keinoja selviytyä niistä vahvempana.

 

4. Aidot ihmissuhteet: Kun tunnet itsesi, pystyt olemaan aito ja rehellinen muiden kanssa. Tämä rakentaa luottamusta ja syventää suhteita sekä asiakkaisiin, kollegoihin että yhteistyökumppaneihin.

 

5. Henkilökohtainen kasvu ja kehitys: Itsetuntemuksen syventäminen on jatkuva prosessi, joka kannustaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen. Se auttaa asettamaan realistisia tavoitteita ja seuraamaan omaa edistymistä kohti niitä.


Itsetuntemuksen kehittäminen

 

Kuinka sitten voit kehittää omaa itsetuntemustasi?

 

Tässä muutama tapa, joita suosittelen testaamaan ja löytämään itsellesi parhaiten sopivat:

 

🍋 Pidä päiväkirjaa 

Kirjoita ylös ajatuksiasi, tunteitasi ja kokemuksiasi. Tämä auttaa tunnistamaan toistuvia malleja ja ajatuskuluja, joita sinulla on. Pieni hetki aamusta kirjoittamiselle on jo todella paljon. Ota 10 min aamusta ja kirjoita ajatuksenvirtaa.

 

🍋 Pyydä muilta palautetta

Kysy rehellistä palautetta luotettavilta kollegoilta, ystäviltä ja perheenjäseniltä. Ulkopuoliset näkökulmat voivat valottaa sokeita pisteitäsi. Ota palaute nöyrästi vastaan ja mieti, missä voisit aidosti parantaa toimintaasi tai käytöstäsi.

 

🍋 Merkitse itsereflektiolle aika kalenteristasi

Ota säännöllisesti aikaa itsereflektioon. Mieti, mikä sinulle on tärkeää, miten reagoit tiettyihin tilanteisiin ja miksi. Blokkaa kalenteristasi selkeä slotti tälle ajalle, koska muuten et tule sitä tekemään. Esimerkiksi 20 minuuttia perjantaisin työpäivän alusta.

 

🍋 Kokeile uusia asioita

Lähde mukavuusalueeltasi ja kokeile uusia asioita. Tämä voi paljastaa uusia puolia itsestäsi ja vahvistaa itsetuntemustasi. Mitä jos tänään menisitkin käymään museossa, jossa et ole koskaan ollut? Tai lukisit kirjan aiheesta, joka on tosi kaukana sun makumieltymyksistä? Tai kokeilisit jotain uutta harrastusta? 

 

🍋 Etsi itsellesi sopiva mentori tai valmentaja 

Mentorit ja valmentajat voivat auttaa sinua tunnistamaan ja kehittämään itsetuntemustasi sekä soveltamaan sitä käytännössä. Itse tarjoan valmennuksellista mentorointia, jossa käytän human designia apuna. Human designin avulla saadaan yleensä aina sellaisia vahvuuksia esille, joita ei välttämättä muilla työkaluilla saada niin helposti.

 

Matka kohti syvempää itsetuntemusta on yksi merkittävimmistä investoinneista, jonka voit tehdä sekä itsesi että liiketoimintasi tai urasi hyväksi.

 


Oivalluksia itsetuntemuksen tärkeydestä

 

Kuinka mittaat ulkoisia saavutuksia ja menestystä? 

 

Usein yhteiskunta ohjaa meitä mittaamaan menestystä numeerisin arvoin, kuten liikevaihdolla, kasvuprosenteilla tai sosiaalisen median seuraajamäärillä. Vaikka nämä mittarit voivat olla tärkeitä liiketoiminnan näkökulmasta, ne eivät todellakaan kerro koko tarinaa.

 

Todellinen menestys mun mielestäni 👉🏻 mikä resonoi sulla syvällä sielussa (ja sydämessä) ja tuo aidon tyytyväisyyden tunteen. Se tyytyväisyys tulee meidän sisältä - ei ulkoa. 

 

Tyytyväisyys kumpuaa kyvystä olla oma itsensä, uskalluksesta seurata intohimojaan ja rohkeudesta rakentaa elämä ja yritys, jotka heijastavat meidän henkilökohtaisia arvojamme ja visioitamme. 

 

 

✨ Olet tyytyväinen ja menestynyt, kun sisäinen ja ulkoinen maailmasi ovat harmoniassa. ✨

 

 

Itsetuntemus tarjoaa meille kartan ja kompassin tällä matkalla. Se auttaa meitä tunnistamaan, mikä meille on todella merkityksellistä, ja ohjaa meitä tekemään valintoja, jotka kunnioittavat sisintämme. 

 

Kun tiedämme kuka olemme, mitä arvostamme ja mihin uskomme, voimme rakentaa elämän ja liiketoiminnan, jotka eivät ainoastaan kukoista ulkoisesti, vaan myös ravitsevat meitä sisäisesti. Itse koen, että henkisyys (ei hengellisyys) on tosi olennainen osa yrittäjyyttä ja ammatillista uraa. Sisäiset asiat alkavat kiinnostamaan sua yhä enemmän ja enemmän. Haluat tutustua siihen aitoon itseesi syvemmin.

 

Vaikka ulkoiset saavutukset ovat tärkeitä, todellinen menestys ja tyytyväisyys löytyvät mun mielestäni sisäisen itsetuntemuksen syventämisestä. Se muuttaa sun tapaasi kokea menestys ja tapaasi elää ja johtaa niin itseäsi kuin muitakin.

 

Toivon sulle voimaa ja rohkeutta kohdata itsesi, löytää sisäinen kompassisi ja seurata sitä kohti merkityksellistä menestystä.


Jokainen oivallus itsestämme heijastuu kirkkaammin toimiimme, päätöksiimme ja vuorovaikutukseemme muiden kanssa.

 

Matka itsetuntemukseen ei ole kilpailu eikä sillä ole määränpäätä. Se on jatkuva prosessi, joka vie sua eteenpäin, avaa uusia ovia ja syventää ymmärrystäsi itsestäsi sekä ympäröivästä maailmasta. Voit hyvän itsetuntemuksen avulla löytää uusia inspiraation lähteitä, kasvaa yrittäjänä ja ihmisenä sekä luoda merkityksellisempiä ja kestävämpiä yhteisöjä.

 

Toivon, että olet saanut tästä ajatuksia, jotka rohkaisevat sua tutkimaan omaa sisäistä maailmaasi. 

Tämä on 23.3.2024 lähetetyn uutiskirjeen sisältö.

 
Petra Veikkola

Bisnesmentorointi ja Pinterest + SEO markkinointi

https://nellaino.com
Previous
Previous

Vieraskynäkirjoituksia ja podcast-vierailuja Pinterest-markkinointiin liittyen

Next
Next

Hyvä digiviestintä on yritystoimintasi valokeila