Brändi, visuaalinen ilme ja pinterest

Mikä merkitys brändillä ja visuaalisella ilmeellä on yrityksen markkinoinnissa sekä myynnissä? Entä miten ne liittyvät Pinterestiin? 

 
Ipadissa Pinterest avoinna ja teksti Brändi, visuaalinen ilme ja Pinterest.


Heippa! Mun nimi on Mimmi. Teen yrityksille valokuvausta ja graafista suunnittelua yrityksessä nimeltä Värifilmi.

Tänne Nellainon blogiin mä olen tullut kertomaan sulle ainakin seuraavia asioita:

Mitä eroa on brändillä ja visuaalisella ilmeellä? 

Ennen kuin päästään varsinaiseen aiheeseen, on hyvä tietää mitä eroa on brändillä ja visuaalisella ilmeellä. Moni kuvittelee näiden kahden tarkoittavan samaa asiaa, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Brändi on mielikuvia

Brändi ei ole mikään yksi asia, jonka voit nähdä. Se on ihmisten kokemuksia ja mielikuvia, joita ihmiset ovat yrityksestäsi saaneet. Mielikuvat yrityksestä luodaan aina jo ensikohtaamisella, mutta ne voivat mahdollisesti muuttua ja vahvistua, joka kerta kun yritykseen törmätään uudelleen. 

Brändi koostuu pääosin ihmisten kokemuksista eli esimerkiksi asiakkaiden saamasta asiakaspalvelusta ja tuotteen tai palvelun laadusta, mutta myös siitä mielikuvasta mikä ihmisillä yrityksestäsi on, vaikka he eivät asiakkaitasi olisi olleetkaan. Se pienempi puolisko brändistä koostuu sitten siitä kuvasta, jonka tietoisesti tai tiedostamatta yrityksestäsi annat eteenpäin. 

Erottuva ja omanlainen brändi on avainasemassa, kun halutaan luoda muistettava ja kasvava yritys.


Brändin merkitys yrityksen markkinoinnissa on:

  • Erottaa sinut muista saman alan kilpailijoista

  • Auttaa potentiaalista asiakasta muistamaan yrityksesi ja tuotteesi/palvelusi paremmin

  • Kertoa miksi valita juuri sinun yrityksesi tuotteet/palvelut

  • Luoda se arvo tuotteellesi tai palvelullesi mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan


Vaikka brändi onkin muiden ihmisten mielikuvia yrityksestä, voit silti vaikuttaa niihin ainakin yhdellä tavalla, nimittäin hyvin suunnitellun visuaalisen ilmeen avulla.



Visuaalinen ilme on näkyvä osa brändiä

Visuaalinen ilme/yritysilme tai miksi sitä haluaakaan kutsua koostuu nimensä mukaisesti yrityksellesi ominaisista visuaalisista elementeistä.

Näitä visuaalisia elementtejä ovat esimerkiksi:

  • Logo ja liikemerkki

  • Brändivärit

  • Typografia tai fontit

  • Erilaiset kuviot tai kuvitukset

  • Kuvat ja kuvien tyyli niin sommittelun kuin editoinninkin kannalta

  • Muut visuaaliset elementit

Jokaisella yrityksellä on visuaalinen ilme!

Se on eri asia onko ilme tarkkaan harkittu, sinne päin väsätty vai tietämättä luotu. Visuaalisen ilmeen avulla voit vahvistaa omaa brändiä ja luoda niitä mielikuvia sekä tunteita, joita yrityksestäsi haluat viestiä. Brändin toinen puoli koostuu siitä kuvasta jonka yrityksestäsi tietoisesti tai tiedostamattasi annat.

Olet ehkä kuullut sanonnan “kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Visuaalinen ilme siis todellakin kertoo yrityksestäsi kaiken olennaisen. Siksi on tärkeää myös tiedostaa mitä eri asiat viestivät.

Jokainen väri viestii eri tunteita ja kehottaa toimimaan eri tavalla.

Esimerkiksi punainen on yleensä varoittava väri, kun taas sininen ja vihreä yhdistetään enemmän rauhaan ja luotettavuuteen. Erilaiset kuviot ja kuvitukset sekä niiden käyttötavat kertovat myös yrityksemme persoonasta.

Samoin yrityksen käyttöön sopivia fontteja ei usein valita pelkästään sen perusteella mitä on helppo lukea, koska fontit myös puhuttelevat lukijaa. Tärkeintä on vielä muistaa, että visuaalisen ilmeen perusteella saadut mielikuvat luodaan tiedostamatta.

On kuitenkin tärkeä mainita, että yksi väri ei tee yrityksestäsi vähemmän luotettavaa tai jollain tapaa huonompaa. Se miten käytät värejä, voi vaikuttaa siihen kuinka luotettavana yrityksesi nähdään.

Omia lempivärejä ei siis kannata valita yrityksen brändiväreiksi, koska ne eivät todennäköisesti viesti juuri sinun yrityksestäsi. Ylipäätään ajattelumalli “tämä näyttää kivalta” ei toimi, kun halutaan vahvistaa yrityksen brändiä.

Kaikki mitä yrityksesi nimellä julkaiset esimerkiksi somessa tai nettisivuilla vaikuttavat siis suoraan brändiisi. Voit siis tiedostamatta antaa yrityksestäsi ihan vääränlaisen kuvan.

Brändi ja visuaalinen ilme ovat kaksi eri asiaa

Brändin ja visuaalisen ilmeen ero on siinä miten se näkyy muille ja kuka sen on luonut.

Visuaalisella ilmeellä voit siis itse vaikuttaa siihen millaisena yrityksesi haluat muille näyttää, kun taas brändi on muiden kokemus yrityksestäsi. Brändi myös määrittelee yrityksesi arvon.

Miten brändi ja visuaalinen ilme näkyVÄT markkinoinnissa ja myynnissä?

Myynti ja markkinointi perustuu kaikki kolmeen askeleeseen. Jokainen joka ostaa tuotteesi tai palvelusi on käynyt läpi nämä kolme kohtaa.

Visuaalinen ilme ja brändi vaikuttavat vahvasti kahteen näistä. Voisi siis jopa sanoa, että myyntiä on mahdoton saada ilman visuaalista ilmettä tai vahvaa brändiä. 

1.Löydä

On vaikea ostaa yritykseltä, jonka olemassaolosta ei tiedetä.

Yrityksen löytämiseen on monia eri tapoja. Sinut voidaan löytää esimerkiksi somesta, kun julkaisusi tulee vastaan omaa etusivua selatessa. Toisaalta sinut voidaan löytää myös puskaradion välityksellä eli joku kehuu palveluitasi tai tuotteitasi. Ja tietysti myös yksi yleisimmistä tavoista löytää yrityksesi on hakukoneen avulla. 

Miten ja mistä sun yritys on löydettävissä?

Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että onhan sun yrityksellä nettisivut ja ainakin yksi some kanava. Tietysti muutama eri some kanava on aina hyvä olla olemassa, jotta et ole vain yhden kanavan varassa. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että ei se määrä vaan se laatu. Kannattaa tietysti valita  ne kanavat missä sun asiakkaat on. 

Sen lisäksi että yritykselläsi on olemassa nämä eri kanavat, on myös hyvä muistaa, että pelkkä olemassa oleva yritys tai hyvä sisältö eivät ole löydettävissä. Käytä oikeita avainsanoja ja panosta myös hakukoneoptimointiin.

Nellainon Petra varmasti tietää enemmän hakukoneoptimoinnista ja avainsanatutkimuksesta kuin minä. Suosittelen tässä tilanteessa kääntymään Petran puoleen ja lukemaan esimerkiksi lisää Petran blogitekstistä 5 askelta parempaan hakukoneoptimointiin Pinterestissä (in English)

2. Kiinnostu

Sitten päästäänkin mun lemppari aiheeseen ja osaamisalueeseen. Mitä sitten tapahtuu, kun se mahdollinen asiakas on päätynyt sinne nettisivuille tai some tilille?

Sen jälkeen tehdään päätös jäämisestä ja tarkemmin tutustumisesta. Tämä päätös tehdään ihan muutamissa sekunneissa ja sitä ei tehdä pitkien tekstien perusteella vaan juurikin sen visuaalisen ilmeen pohjalta.


Suosittelen tutustumaan siihen omien nettisivujen ensinäkymään ja panostamaan siihen vielä hitusen enemmän. Tietysti jokainen yksityiskohta siellä nettisivuilla on tärkeä, mutta kukaan ei näe niitä, jos ensinäkymä ei ole kiinnostava. 

Somessa se kiinnostuminen tapahtuu usein sen ensimmäisenä nähdyn julkaisun perusteella. Onko kuva tarpeeksi kiinnostava ja onko julkaisun teksti aloitettu houkuttelevasti? Jos kuva ei ole kiinnostava, ei sen kohdalle pysähdytä.

3. Muista


Sitten vielä se kolmas askel kohti myyntiä. Onnistuneella markkinoinnilla tavoitellaan usein pitkäaikaisia tuloksia ja siksi yrityksen ja markkinoinnin on hyvä olla muistettavaa.  

Mikä sitten tekee yrityksestä tai markkinoinnista muistettavan?

Ihminen muistaa paremmin värejä ja muotoja kuin lukemaansa tekstiä. On siis sanomattakin selvää, että hyvin rakennettu visuaalinen ilme tekee yrityksestä paljon helpommin muistettavan, kuin yhden tuotteesi tuotekuvaus verkkokaupassa. Myös vahva ja erottuva brändi jää helpommin ihmisten mieleen.

Yritys voi toki olla muistettava myös muilla tavoin, kuten esimerkiksi halvoista hinnoista, mutta kannattaa kuitenkin pohtia onko se juuri oikea tapa sinulle ja yrityksellesi olla muistettava.

Muistettava yritys on ratkaiseva tekijä itse myynnissä.

Kaksi ensimmäistä askelta enemmän tiedottavat yrityksestäsi ja vasta kolmannella askeleella tapahtuu myyntiä. Ensin on tavattu yritys, sitten siitä on kiinnostuttu ja siihen on haluttu tutustua enemmän ja vasta sen jälkeen, kun on tarve tuotteillesi tai palveluillesi siihen palataan uudelleen. 

Palaaminen voi tapahtua minuuttien, päivien, viikkojen tai vasta kuukausienkin päästä. Esimerkiksi, kun yrityksesi on tullut somessa vastaan, eikä palveluillesi ole vielä tarvetta se jää ehkä mieleen ja siihen palataan myöhemmin, mutta on myös mahdollista että potentiaalinen asiakkaasi on etsimässä juuri sinulta löytyvää tuotetta ja tekee vertailua eri verkkokauppojen ja yritysten välillä.

Sinun on pystyttävä erottumaan muista tarjolla olevista vaihtoehdoista jollain tavalla, jota juuri sinun tuotteesi valitaan. Erottuvan tekijän ei todellakaan tarvitse olla tuotteessa. Yrityksesi toimintatavat, arvot ja brändi voivat erottaa sinut kilpailijoista, jotka myyvät täysin samaa tuotetta.

Mikä näistä on tärkein?

Löydä, kiinnostu vai muista?

Jokainen näistä kolmesta vaiheesta on yhtä tärkeä.

  1. Jos yritystäsi ei löydetä, on siltä vaikea ostaa mitään.

  2. Jos se ei ole kiinnostava, ei siihen tutustuta tarkemmin tai sen  pariin palata enään myöhemmin.

  3. Jos yrityksesi ei ole muistettava, ei sitä muisteta enään myöhemmin, kun sen palveluille tai tuotteille tulee tarve.

Yrityksen myynti ja markkinointi on siis käytännössä kiinni näistä kolmesta askeleesta, jotka ovat suurimmaksi osaksi pelkän visuaalisen ilmeen ja brändin varassa. On todellakin tärkeää tiedostaa millaisen kuvan itsestäsi ja yrityksestäsi annat eteenpäin.

Miten tämä kaikki sitten näkyy Pinterestissä?

Kuten varmasti jo tiesit, Pinterest on hyvinkin visuaalinen alusta, jossa kuvat ovat keskiössä.

Yrityksen visuaalinen ilme ja brändi ovat molemmat nähtävillä myös Pinterestissä tai ainankin niiden tulisi olla. Jos Pinterestiin tuottamasi sisältö ei ole samassa linjassa muun sisältösi kanssa ei Pinterest tiliäsi yhdistetä sinun yritykseesi ja menetät kaiken sen tuoman hyödyn.

Miten yrityksesi on löydettävissä Pinterestissä?

Hyvä sisältö ei pelkästään riitä. Jälleen kerran puhutaan oikein valituista avainsanoista ja hyvin tehdystä hakukoneoptimoinnista.

“Mä vaan kirjoitan hyvää sisältöä niin ihmiset löytävät sen” ajattelu ei siis todellakaan toimi, edes Pinterestissä. Tästä olikin hyvä postaus Nellainon instagramissa

Onko Pinterest tilisi kiinnostava?

Käsi ylös, jos olet joskus selannut Pinterestiä. Mikä saa sut pysähtymään yhden pinnin kohdalle? Siinä oleva kuva vai kuvateksti?

Jep, se on se kuva minkä näet ensimmäisenä.

Selatessasi vaikka Pinterestin etusivua tuskin pysähdyt lukemaan jokaisen pinnin kuvatekstiä vaan etsit mieluummin kiinnostavia kuvia, joista saat inspiraatiota tai voit oppia jotain uutta. Vasta sen jälkeen ehkä pysähdyt lukemaan myös sen kuvatekstin tai painat siinä olevaa linkkiä.

Kiinnostava sisältö, joka saa Pinterestiä selaavan henkilön pysähtymään oman julkaisusi kohdalle, syntyy laadukkaista hyvistä kuvista sekä erottuvasta ja hyvin suunnitellusta visuaalisesta ilmeestä.

Millaiset kuvat kiinnostavat eniten?

  • Kuvat, joissa on ihmisiä

  • Kuvat, joissa on käytetty värejä

  • Kuvat, jotka herättävät ajatuksia

  • Kuvat, joihin voi samaistua


Mistä sinut muistetaan Pinterestissä?

Sinut voidaan muistaa esimerkiksi hyvistä inspiroivista kuvista, laadukkaasta sisällöstä tai vaikka aktiivisesta julkaisutahdista.

Toisaalta Pinterestissä harvemmin seurataan yksittäisiä tilejä samalla tavalla kuin vaikka Instagramissa.

Pinterest onkin enemmän hakukone ja sen mukaan sitä myös käytetään. Eli todennäköisesti tavoitteesi Pinterestissä on ohjata ihmisiä esimerkiksi verkkosivuillesi, blogiisi tai vaikka toiseen some kanavaan.

Suosittelen kuitenkin tuomaan brändiäsi esille myös siellä Pinterestin puolella. 


Tapoja vahvistaa brändiäsi Pinterestissä

Voit vahvistaa brändiäsi Pinterestissä näillä tavoilla:

  • Ota brändivärit osaksi kuvia

  • Luo kuvillesi yhtenäinen tyyli ja tietysti muista editoida kaikki kuvasi samaan tyyliin yritykseesi sopivaksi

  • Lisää kuviin yritykseesi yhdistettäviä visuaalisia elementtejä

  • Käytä logoa kuvissa

Mä toivon, että sä opit tästä jotain uutta myyntiin ja markkinointiin liittyvää sekä katsot omaa yritystäsi välillä myös sen potentiaalisen asiakkaan näkökulmasta.

Välillä on hyvä hetki pysähtyä ja miettiä mitä oli ne tärkeimmät asiat, joita yrityksenä haluat viestiä.

Muista myös tarkistaa, että se viesti välittyy yrityksestäsi myös eteenpäin.

Ja tietysti pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Yritystä ja brändiä ei kannata rakentaa yksin, eikä varsinkaan yhdessä yössä. 

Kiitos vielä Petra, että sain tulla vierailemaan blogiisi.

Mimmi Myyryläinen Värifilmi


Minuun ja yritykseeni pääset tutustumaan parhaiten

Instagramissa @varifilmidesign

tai suoraan nettisivuiltani varifilmi.fi

Mimmi M

Mimmi on valokuvaaja ja graafinen suunnittelija.

https://www.varifilmi.fi/
Previous
Previous

How to use Zapier WITH Pinterest?

Next
Next

Pinterestin trendeistä ideoita vuodelle 2023