Syyt miksi en suosittele niche-ajattelua yrittäjille

Niche

Niche-ajattelu on kovasti vallalla some-kanavissa ja erilaisten valmentajien sekä asiantuntijoiden puheissa. “Kohdistamalla markkinointisi t-o-d-e-l-l-a tiukasti tiettyyn asiakassegmenttiin, saat parempia tuloksia.”

Kyseenalaistan tämän väitteen sopivuuden - erityisesti yksinyrittäjille.

En usko tiukkaan niche-ajatteluun. 

Niche-ajattelusta vapaaksi: luovuus yrittäjyydessä

Monet yrittäjät kokevat painetta löytää täydellinen niche [koska some on täynnä valmentajia tai markkinointiasiantuntijoita, jotka hokevat nichen löytämisen tärkeyttä!]. 

 

Ajatuksen takana on se, että kun löydät erittäin spesifin asiakassegmentin, voit räätälöidä viestisi ja tarjontasi juuri heille, mikä teoriassa johtaa parempaan myyntiin. 

 

Mutta entä jos onkin niin, että liian tiukkaan nicheen sitoutuminen saattaa itse asiassa rajoittaa potentiaaliasi? 

Yrittäjyys tarjoaa meille innokkaille yrittäjille lukemattomia mahdollisuuksia luovuuden ja innovaation toteuttamiseen. Siksi ajatus vain yhden nichen valitsemisesta ei tunnu itsestäni houkuttelevalta.

Olet ehkä itsekin kuullut paljon sitä mantraa, että menestyäkseen yrittäjän täytyy löytää oma "niche" eli kapea ja tarkkaan määritelty markkinasegmentti, jolle tarjota ratkaisuja. MUTTA se, mikä toimii jonkun yrittäjän tai yrityksen markkinoinnissa, ei samalla varmuudella toimikaan toisella henkilöllä.

Se, että noudatat jonkun toisen niche-mallia - ei välttämättä sovi sun yrityksellesi lainkaan!

Olen jutellut viime aikoina monien kanssa, jotka kamppailevat kovasti yrittäessään pienentää itsensä täydellisesti muotoiltuun nicheen. Heille on kerrottu, että tämä on ainoa tai varmin tai helpoin tapa "menestyä" tällä hetkellä.

Itsevarmuus yrittäjänä ja niche

Lähdetään siitä, että “yhden koon” markkinointi ei sovi kenellekään. 😳

Yhden koon -markkinointia soveltaessamme ahdamme itsemme siihen samaan boksiin, missä naapuriyrittäjämme jo on. Siihen yleensä liittyy liian yksinkertaiset mallit ja epärealistiset aikataulut.

Pelkäämme, että jos nyt emme löydä sitä omaa nicheä, putoamme auttamatta kelkasta. Tai jopa syytämme yrityksemme epäonnea siitä, että emme ole vielä löytäneet “täydellistä” nichea.

Eikö kuulostakin hullulta?

Suosittelen, että yrittäjänä luotat omaan intuitioosi ja siihen, että tiedät ITSE mikä sun yrityksellesi on parasta.

Meidän on luotettava itseemme yrittäjinä!

Markkinoinnissa erityisesti toisten mallien kopioiminen ja niiden mukaan toimiminen harvoin toimii. Jos imitoit ja kopioit jonkun muun markkinointia, et silloin kunnioita omaa yksilöllistä taustaasi ja kokemuksiasi.

Onko sinulla rohkeutta katsoa nichen ulkopuolelle? 

 

Tämä ei tarkoita, etteikö kohdennettu markkinointi olisi tärkeää. Mutta liian kapean fokuksen sijaan sinun kannattaa harkita laajempien tarpeiden ja toiveiden tunnistamista potentiaalisissa asiakkaissa.

 

Kun itse uskalsin hylätä niche-ajattelun, aloin nähdä todellisia mahdollisuuksia kaikkialla. 

 

En todellakaan halua tunkea itseäni pienen pieneen lokeroon (ei sovi MG:lle yhtään!).

 

Yhtäkkiä en enää “jahdannut” vain yhtä tiettyä unelma-asiakasta, vaan niitä olikin useita. Mulla on mietittynä jokaiselle tuotteelle ja palvelulle oma unelma-asiakas. 

 

Jos yrität ahtautua omaan niche-kokoiseen laatikkoosi, saatat hyvinkin jättää potentiaalisia asiakkaita rannalle.

Liian tiukkaan nicheen sitoutuminen voi aiheuttaa useita haasteita:

  1. Rajoittava näkökulma: Keskityt liikaa yhteen markkinasegmenttiin, saatat menettää mahdollisuuden palvella muita asiakasryhmiä ja hyödyntää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

  2. Kilpailun lisääntyminen: Tiukassa nichessä kilpailu voi olla erityisen kovaa, kun useat yrittäjät pyrkivät palvelemaan samaa asiakasryhmää.

  3. Luovuuden rajoittaminen: Liian tiukkaan nicheen sitoutuminen voi tukahduttaa sun luovuuden ja estää sua löytämästä uusia innovatiivisia lähestymistapoja.

Olisi upeaa, jos useampi yrittäjä uskaltaisi nichen sijaan ollakin oma itsensä. Uskaltaisi antaa monimuotoisuuden tulla esille.

Sun yrityksellä on mieletön potentiaali. Sinua on vain yksi tässä maailmassa. Ja sinä olet oman yrityksesi niche.

Miten voit soveltaa ei-niche-ajattelua omaan liiketoimintaasi?

 

Tutki markkinoita laajemmin: Älä pelkää katsoa oman nichesi ulkopuolelle. Onko olemassa liitännäispalveluita tai -tuotteita, joita voisit tarjota?

 

Kuuntele asiakkaitasi: Asiakaspalaute on korvaamatonta. Palautteet voivat usein osoittaa sinulle uusia mahdollisuuksia, joita et ole itse edes harkinnut.

 

Testaa ja mittaa: Kokeile uusia ideoita pienessä mittakaavassa ja seuraa tuloksia huolellisesti. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mikä resonoi yleisösi kanssa.

 

Ole joustava: Markkinat muuttuvat jatkuvasti, ja kyky mukautua nopeasti on usein yksi tie menestykseen.

Ihmiset etsivät yhä useammin ratkaisuja, jotka eivät vain täytä hetkellisiä tarpeita, vaan myös tukevat heidän kokonaisvaltaista hyvinvointiaan ja kasvuaan. 

 

Tässä kontekstissa, palvelujesi monipuolistaminen ei ole vain liiketoiminnan kasvustrategia, vaan se on vastaus yhteisön syvällisempiin toiveisiin ja tarpeisiin.

 

Käytä luovuuttasi, intohimoasi ja asiantuntemustasi luodaksesi palveluja, jotka heijastavat sinun ja asiakkaidesi todellisia arvoja ja unelmia.

Mitä Human Design sanoo niche-ajattelusta?

 

Human Designissa suhtaudutaan niche-ajatteluun niin, että katsotaan jokaisen energiatyypin luontaisia tapoja toimia ja vuorovaikuttaa maailman kanssa - ja miten ne sopivat yhteen niche-ajattelun kanssa.

 

GENERAATTORI: Olet dynaaminen toimija ja olet parhaimmillasi, kun voit tehdä sitä, mikä “sytyttää sut liekkeihin". Saatat nähdä niche-ajattelun hyödyllisenä, kunhan se resonoi sun todellisten intohimojen ja energian kanssa. Sulle on tärkeää, että voit reagoida maailmaan ja löytää työn tai tehtävän, joka tuntuu merkitykselliseltä ja palkitsevalta. Jos generaattorilla ei ole energiaa tehdä mitään, ei ole väliä sillä onko hänellä tiukka niche vai ei. Sun yhteisö huomaa sen, että se mitä teet ei enää innosta sua.

 

MANIFESTING GENERAATTORI: Sun ei ole tarkoitus edetä lineaarisesti, vaan muuttaa suuntaa, kokeilla uusia asioita ja jättää joitan juttuja jopa kesken. Niche-ajattelu on sulle yleensä tosi rajoittavaa. Älä laita itseäsi boksiin, vaan anna innostavan energiasi virrata. Niche-ajattelu voi sopia MG:lle silloin, kun jokaisella intohimon kohteella on ikään kuin oma nichensa. Manifesting generaattorin tehtävä on määritellä uudelleen se, mitä me ajatellaan työstä ja menestyksestä - uudella tavalla.

 

MANIFESTORI: Seuraat luovia impulsseja ja inspiraatiota mielummin kuin tiukkaa nichea. Olet innovaattori ja aloitteentekijä. Olet parhaimmillasi, kun sinua ei rajoiteta muiden toimesta. Sinut on tarkoitettu kulkemaan sellaisia polkuja, joita muut eivät ole kulkeneet. Pysy uskollisena itsellesi ja seuraa sisäistä inspiraatiotasi ja päämäärääsi mielummin kuin tiukkaa nichea! 

 

PROJEKTORI: Ymmärrät syvällisesti muita ihmisiä ja järjestelmiä. Niche voi näyttäytyä sulle mahdollisuutena syventyä johonkin, josta olet todella kiinnostunut, ja jossa voit tarjota muille ainutlaatuista näkemystäsi. Koska projektori on usein ekspertti, sopii niche-ajattelu useimmiten sinulle. Lahjasi ohjata ja johtaa muita voivat olla parhaimmillaan, kun ne kohdistuvat johonkin tiettyyn aihealueeseen. Löytäessäsi nichen, joka resonoi sydämesi kanssa, voit tehdä todellisen vaikutuksen maailmaan. Seuraa aina sitä, mistä olet kiinnostunut eniten ja missä voit eniten olla hyödyksi muille.

 

REFLEKTORI: Sun tehtävänäsi on katsella maailmaa laaja-alaisesti ja heijastaa ympäröivän yhteisön ja maailman tilaa muille. Ahdistut, jos joku puhuu sinulle nichesta, koska tiukka lokerointi ei vastaa ainutlaatuista tapaasi toimia. Sinun energiasi ja kiinnostuksen kohteesi vaihtelevat ympäristön mukaan. Sinulle tärkeää on olla ympäristöissä ja yhteisöissä, jotka tukevat hyvinvointiasi ja mahdollistavat ainutlaatuiset näkemyksesi.

Jos haluat mennä syvemmälle siihen, minkälainen SINÄ olet yrittäjänä ja mikä on ominta sinua Human Design -kehokarttasi perusteella, voidaan syventyä sinun vahvuuksiisi ja luolliseen tapaasi yrittää ja tehdä yrittäjyyteesi liittyviä päätöksiä. Kun tunnet itsesi ja luontaisen tapasi toimia, muuttuu sun yrittäjyytesi helpommaksi ja kevyemmäksi. Voit keskittyä vahvuuksiisi ja rakentaa niiden ympärille kukoistavan bisneksen! Varaa intensiivimentorointi kanssani, kun haluat aloittaa tutustumisen itseesi yrittäjänä.

Kannustan kaikkia yrittäjiä olemaan rohkeita ja innovatiivisia liiketoiminnassaan ja löytämään oman polkunsa menestykseen!

Tämä kirjoitus perustuu 8.3.2024 lähetettyyn Nellainon inspiraatiokirjeeseen ja siihen tehtyihin lisäyksiin.

 
Petra Veikkola

Bisnesmentorointi ja Pinterest + SEO markkinointi

https://nellaino.com
Previous
Previous

Merkityksellinen yrittäjyys, aitous ja unelmat

Next
Next

Miten yrittäjänä hyödynnät parhaiten chatGPT:tä?