Nellaino

View Original

SEO-sisältö: näin estät tekstejäsi uppoamasta digitaaliseen kuoppaan

Yksinyrittäjän tehtävälista on hengästyttävää luettavaa: yrittäjä on työpaikkansa johtaja ja työntekijä, taloushallinto ja markkinointiosasto.

Hän tekee executive-tason päätöksiä ja laittaa samaan aikaan vasemmalla kädellä kuitteja riviin.  Hän vastaa somekommentteihin, ihmettelee miksi Facebook-pikseli ei toimi, päivittää verkkosivuille uudet kuvat, tekee Google-mainoksen. Ja siinä jossain välissä hän myös tekee sen varsinaisen työn, mistä saa laskuttaa.

Erityisesti pienyrittäjän digimarkkinointi on sekava soppa, jossa pitäisi aina säntäillä enemmän, juosta nopeammin ja hypätä uudella tavalla. Siitä huolimatta siihen kuluva aika tuntuu valuvan hukkaan tuottamatta minkäänlaisia tuloksia. 

Digimarkkinointi vaatii nopeutta - ja menee helposti sohimiseksi

Digitaalinen markkinointi menee helposti sohimiseksi. Eri alustojen algoritmit muuttuvat ja somesuunnitelman tekeminen tuntuu työläältä. Ilman suunnitelmallisuutta tulee tehtyä vähän sitä, jonkin verran tätä, ja sen seurauksena mikään hommista ei tule tehtyä kunnolla. 

Sisällöntuotanto on kaikkialla, kirjoitettua tekstiä, videoita, kuvia. Se vie valtavasti aikaa, kuristaa pienyrittäjän kurkkua ja tuskastuttaa sekä turhauttaa, kun kaiken aikaa tulee oppia uutta ja pysyä trendien aallonharjalla. 

Vaikka somesisältö elää vain muutaman päivän ja sen jälkeen sitä ei enää kukaan lue tai näe, onneksi koko digitaalinen maailma ei ole yhtä hektinen. Vaikka Tiktokin algoritmi suosisikin nopeaa, trendiintarttuvaa sisältöä ja Instagram unohtaisi stoorisi 24 tunnin kuluttua, meillä on myös muita mahdollisuuksia tavoitella asiakkaita verkossa. 

Tuntuisiko digimarkkinointi vähemmän uuvuttavalta, jos et enää yrittäisikään tehdä nopeammin - vaan hitaammin? 


Hakukoneoptimoitu sisältö kirjoitetaan asiakkaalle

Hakukoneoptimointi on yksi osa digitaalista markkinointia, ja sen tärkein tavoite on parantaa verkkosivuston löydettävyyttä hakukoneissa. Hakukoneoptimointi on luonteeltaan hidasta kiiruhtamista. Hakukoneoptimoinnin eli SEOn hienous on siinä, että vaikka se tuottaa tuloksia hitaasti, se tuottaa niitä pitkällä aikavälillä. Myös silloin, kun yrittäjä ei edes ehdi miettiä markkinointia! 

Yksi tärkeimmistä tekijöistä hakukoneoptimoinnin kannalta on sisältö. Hakukoneoptimoitu eli SEO-sisältö on suunniteltu ja tehty hakukoneet huomioon ottaen. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että 

  • Tekstit kirjoitetaan sinun potentiaalisille asiakkaillesi sellaisista aiheista, joista he ovat jo nyt kiinnostuneita, ja joita he jo nyt googlettavat. 

  • Sisältö laaditaan siten, että hakukoneetkin ymmärtävät, mistä on kyse, ja joka niiden on helppo löytää. 

  • Hyvin usein SEO-sisältö on hyvin jäsenneltyä, helppoa luettavaa ja sisältää hyödyllistä ja aikaa kestävää tietoa. 



Toiset toimialat muuttuvat nopeammin kuin toiset, mutta uskon, että sinunkin alaltasi löytyy aiheita, jotka pysyvät samana vuodesta toiseen.


Onko palvelusi tänä vuonna yhtä hyvä vastaus kysymykseen “mitä äitienpäivälahjaksi” kuin mitä se oli viime tai toissa vuonna? Onko unelma-asiakkaasi pohtima ongelma tai kysymys pohjimmiltaan sama vuodesta toiseen? Pysyykö joku tekniikka samana pitkän aikaa?

Verkkosivuille kirjoitettu, aikaa kestävä sisältö vastaa kysymyksiin, jotka eivät liity kevätsesonkiin eivätkä kampanjoihin. 


5 askelta toimivaan SEO-sisältöön

  1. Kirjoita aiheesta, joka kiinnostaa asiakastasi


Hyvin usein yritysblogit tulvivat aiheita, jotka kiinnostavat… no, yritystä tai yrittäjää itseään. Kerrotaan kilpailumenestyksistä ja kehitysprojekteista, saavutuksista ja saunailloista. Mutta kun haluat kirjoittaa hakukoneissa menestyvää sisältöä, sinun kannattaa lähteä liikkeelle hakukoneiden käyttäjistä - eli asiakkaastasi, ja siitä mikä häntä kiinnostaa


Mitkä ovat ne kysymykset, joita uudet asiakkaasi aina kysyvät? Minkä työhösi liittyvän asian huomaat selittäväsi kerta toisensa jälkeen?


Jos olemassa olevat asiakkaat kysyvät sinulta toistuvasti jotain, on olemassa paljon suurempi joukko ihmisiä, jotka kysyvät samaa asiaa hakukoneilta, ja joiden silmien edessä sinun yrityksesi kannattaa olla. 


2. Etsi avainsana, jota yleisösi käyttää 

Asiakkaasi käyttävät usein erilaista kieltä kuin sinä asiantuntijana. SEO-sisältösi kannattaa aina optimoida sellaiselle avainsanalle, jota ihmiset useimmiten käyttävät, kun he etsivät palveluasi. 


Tee siis edes pieni avainsanatutkimus. Parhaat työkalut ovat melko hintavia, mutta ilmaiseksi pääset käyttämään esimerkiksi Googlen Keyword Planneria (käyttäminen vaatii tilin luomisen Google Adsiin). 

Keyword Planner antaa suuntaa-antavia tuloksia siitä, minkä verran milläkin avainsanalla haetaan Googlesta, sekä arvioi, kuinka kilpailtuja nuo avainsanat ovat. Eli toisin sanoen, saat vihiä siitä, kuinka paljon aihe asiakastasi kiinnostaa ja kuinka helppoa tai hidasta hakutulosten etusivulle pääseminen on. 

Kun olet löytänyt mieleisesi avainsanan, käytä vielä hetkinen tarkistaaksesi hakuintention, eli mistä ihmiset itseasiassa olevat kiinnostuneita käyttäessään kyseistä avainsanaa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että teet Google-haun kyseisellä sanalla ja katsot parhaiten sijoittuvien hakutulosten sisältöjä. Vastaavatko ne samaan kysymykseen, kuin mihin sisältösi vastaa? 


3. Kirjoita asiakkaallesi - mutta muista miellyttää myös hakukoneita 

Nyt päästään viimein kirjoittamaan!


Vaikka takavuosina olisi suositeltu mitä tahansa, hakukoneoptimoidussa sisällössä on tärkeää muistaa, että kirjoitat ensisijaisesti ihmiselle. Parhaaseen lopputulokseen pääsee usein siten, että kirjoittaa ensin ja optimoi sitten. 

Tekstin optimointi on se vaihe, mikä saattaa olla sinulle tuttu jo ennestään: siinä valittua avainsanaa sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan sopiviin paikkoihin. Avainsana kannattaa olla 

  • H1-otsikossa, mieluiten heti otsikon alussa.

  • H2-väliotsikoissa.  

  • Itse tekstissä muutaman kerran, ja mieluiten kerran tekstin ensimmäisessä tai toisessa kappaleessa. 

  • Kuvien alt-teksteissä ja kuvan tiedostonimessä. 

  • URL-osoitteessa. 


Näiden lisäksi avainsana kannattaa sisällyttää myös sisällön meta-tietoihin, eli meta titleen ja meta descriptioniin - nämä eivät näy itse sisällössä, vaan hakukonetulossivulla, ja niiden nimitykset vaihtelevat hiukan eri julkaisujärjestelmissä. 

Usein kuulee sanottavan, että avainsanan kuuluisi olla nimenomaa perusmuodossa, mutta tässä kohtaa kannattaa muistaa lukija, eikä käyttäjäkokemusta tule missään nimessä uhrata optimoinnin edessä. Kirjoita siis ensisijaisesti hyvää suomea. 

Vältä myös ylioptimointia - avainsanaa ei kannata viljellä niin paljoa, että lukijaa alkaa ärsyttää. Hakukoneet ymmärtävät kyllä vähemmästäkin. 


4. Vastaa kysymykseen niin hyvin, että asiakkaasi ei tarvitse mennä muualle

Hakukoneet suosivat pidempiä tekstejä. Alarajana pidetään 300 sanaa, mutta parhaiten menestyvät sisällöt ovat usein paljon tuota pidempiä. Google nimittäin uskoo, että mitä kauemmin käyttäjä viettää aikaa sivullasi, sitä laadukkaampaa sisältö on. 


Jos sinun on vaikea keksiä, miten saisit tekstistäsi pidemmän, voi tässäkin asiassa kääntyä hakukoneen puoleen. Tee haku valitsemallasi avainsanalla ja katso hakutulossivulta “ihmiset kysyvät myös” -kohta - siitä saa ideoita, mitä muuta käyttäjät haluavat aiheesta tietää.  

Tavoitteena voi pitää sitä, että vastaat kysymykseen niin perusteellisesti, että mahdollisen tulevan, maksavan asiakkaasi ei tarvitse palata takaisin hakukoneeseen, josta hän saattaisi päätyä kilpailijasi sivuille.


5. Tee tekstistä helposti luettavaa

Kaksi kolmasosaa tekstisi lukijoista luultavasti lukee tekstiä puhelimen näytöltä. Kannattaa siis kiinnittää erityisen paljon huomiota tekstin helppolukuisuuteen, sillä pitkät tekstikappaleet ovat sietämättömän työläitä lukea pieneltä ruudulta - minkä seurauksena käyttäjä poistuu sivulta nopeasti, ja hakukoneet päättelevät, että sisältö ei ole kiinnostavaa. 


Pidä siis virkkeet ja kappaleet lyhyinä. Suosi ranskalaisia viivoja, väliotsikoita, numeroituja listoja, lihavointeja. Lisää tekstin sekaan ainakin kuvia, mutta myös grafiikoita, jos ne sopivat sisältöösi. 


Käyttäjä lukee tekstiäsi silmäillen, ja tekstin muotoilulla saat ohjattua hänen huomionsa tärkeisiin ja kiinnostaviin asioihin. 


Lopuksi

Tiedän - SEO-sisällöntuotanto saattaa kuulostaa yhtä työläältä ja aikaavievältä, kuin kaikki muukin digimarkkinointi. Mutta pidä mielessä, että hyvin tehty työ ei valu hukkaan 24 tunnin kuluttua eikä edes päivissä tai viikoissa. Itse asiassa, hakukoneoptimoitu sisältö alkaa tuottaa tuloksia todennäköisesti vasta kuukausien kuluttua, joten anna SEOlle aikaa, ja palaa arvioimaan asioiden työläyttä tai helppoutta vasta puolen vuoden tai vuoden kuluttua. 


Kuva: Laura Tammisto

Vieraskynäkirjoittaja Paula Niskasaari on hakukoneoptimoija ja sisältömarkkinoija.

Paulan SEO-palvelut löytyvät Neulovilla-nettisivuilta.

Tutustu myös Paulan Kantalappu-sivustoon.