Nellaino

View Original

Mitä hyvin toimivilla nettisivuilla pitää olla - Vinkit nettisivun tekoon

Nettisivuilla on iso merkitys yritystoiminnassa. Nettisivut ovat yrityksen digitaalinen koti, jotka voivat hyvin tehtynä toimia tehokkaana markkinoinnin välineenä, myynnin tukena sekä asiakaspalvelukanavana. Nettisivun teko ei kuitenkaan aina ole niin helppoa!


Ilman nettisivuja et ole yrityksenä kunnolla edes löydettävissä. Sivujen minimitasona voitaisiinkin pitää niiden pelkkää olemassaoloa.


Mutta mitä jos halutaan saada nettisivuista hieman paremmin yritystoimintaa tukeva elementti kuin vain olla löydettävissä? Silloin nettisivujen tekemisessä pitää olla taustalla hieman enemmän ajatusta ja strategiaa.


Käydään ensin läpi mitä tarkoitetaan hyvin toimivilla nettisivuilla. 


Hyvin toimivat nettisivut: 

  • Kertovat selkeästi mitä yritys tarjoaa

  • Ovat helppokäyttöiset 

  • Tarjoavat selkeän ostomahdollisuuden tai ohjaavat tekemään jonkun muun ostoon suuntaavan toimenpiteen 

  • Toimivat eri päätelaitteilla moitteettomasti

  • Löytyvät hakukoneista vähintään yrityksesi nimellä (mutta mielellään myös alasi kohdennetuilla hauilla)

  • Viestivät kävijälle millaisesta yrityksestä on kyse


Okei, nyt tiedetään millaiset ovat hyvin toimivat nettisivut. Mutta mistä aloittaa ja mihin keskittyä nettisivujen teossa, että nettisivut olisivat mahdollisimman hyvin toimivat? Käydään seuraavaksi läpi 5  käytännön vinkkiä mitkä tekemällä voidaan saavuttaa yllä mainittu hyvin toimiva nettisivu. 


5 vinkkiä miten tehdä hyvin toimivat nettisivut


1 Anna selkeä esittely sivuston alussa

Selkeä esittely sivun alussa on todella tärkeässä roolissa siinä millaisen käsityksen kävijä saa sivuston sisällöstä ja yrityksen tarjoamasta. Kun mietitään sitä hetkeä kun joku saapuu nettisivuillesi ensimmäistä kertaa, kävijä todennäköisesti etsii jotain tietoa, ehkä jopa suoraan jotain palvelua tai apua johonkin ongelmaansa.


Parasta mitä nettisivu voi kävijälle tällaisessa tilanteessa antaa on selkeä kuvaus siitä mitä hän voi siltä yritykseltä saada tai miten yritys voisi häntä auttaa. Sen perusteella kävijä saa selkeän käsityksen, että onko hän oikeassa paikassa siihen mitä hän etsii. Hän joko saa vahvistuksen “Jes, tätä juuri etsin” tai saa vastauksen “Äh, tämä ei ole ollenkaan sitä mitä etsin”.



Kumpikin tärkeitä ja oleellisia havaintoja yrityksen kannalta, koska heidät halutaan lukemaan lisää keitä aihe koskee ja heidät halutaan pois keitä asia ei kiinnosta. Jos kävijä ei etsi mitään erityistä, hän oppii mistä aihepiiristä sillä sivustolla puhutaan ja jos hän kiinnostuu aiheesta, hän voi jatkaa tutustumista. 


Sivuston alussa tulisi olla siis jonkinlainen lyhyt esittelyteksti. Siinä kiteytetään mistä sivuilla on kyse. Tämä esittelyteksti voi olla juuri sellainen kuin se yrityksen viestintätyyliin sopii, mutta siinä pitäisi käydä ilmi mitä yritykseltä saa tai mihin tilanteeseen tarjotaan ja millaista ratkaisua.


Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että verkkosivujen esittelytekstin kaava on tällainen:


MITÄ SINULTA / YRITYKSELTÄSI SAA + KENELLE PALVELU / TUOTE ON SUUNNATTU



Esittelyssä on hyvä huomioida myös, se että se näkyy heti ensimmäisellä näkymällä. Eli sen pitäisi olla sijoiteltu sivuston yläosaan ennen kuin ruutu “katkeaa” ja pitää skrollata alaspäin nähdäkseen lisää. 


→ Huolehdi siis, että kotisivujesi ensimmäisessä näkymässä on selkeä esittelyteksti siitä mitä yrityksesi tarjoaa ja kenelle.



2 Pidä sivuston navigointi selkeänä


Jotta vältytään hämmentäviltä tilanteilta ja negatiivisilta viboilta heti tutustumisvaiheessa, tulee kotisivun olla helppokäyttöinen. Nykypäivänä verkkosivuilla käynnit voivat myös olla todella nopeita eikä ihmisillä ole aikaa / energiaa käyttää siihen, että he koittavat etsiä miten joku asia toimii tai mistä jokin tieto löytyy. Tästä syystä on hyvä keskittyä siihen, että nettisivujen navigaatio on selkeä. Navigaatiolla tarkoitetaan sivuston menua eli niitä linkkejä sivun yläosassa mistä löytyy kaikki sivuston oleelliset sivut.



Sivuilla liikkumisessa ja linkkien asettelussa ja päänavigaation luomisessa kannattaa pitää mielessä se, että sivustolla voi olla todella suurikin määrä sivuja, mutta yksi nettisivujen tärkein tehtävä on esittää se selkeällä tavalla. Väärä tapa olisi tunkea kaikki sivuston linkit päänavigaatioon ja antaa siten aivan liian laaja skaala valittavaa kävijälle heti alkuun ilman mitään loogista polkua.



Hyvä määrä linkkejä sivuston yläosassa eli päänavigaatiossa on 3-6 linkkiä. Nämä linkit voivat sisältää alasvetovalikossa suurenkin määrän linkkejä, mutta kun ne on niputettu kategorioihin niin käyttäjälle on selkeää mistä mitäkin löytyy.  



Extravinkki sivuston navigoinnin rakentamiseen ja jäsentelyyn: Sivuston alalaita eli footer on hyvä paikka sijoittaa sivuston linkistö toiseen kertaan ja tämä versio voi olla laajempi kuin sivuston yläosan eli headerin päänavigaatio. 



→ Huolehdi siis, että kotisivujesi navigointi on selkeä, looginen ja tiivis.



3 Tarjoa selkeitä ohjauksia jokaisella sivulla


Nettisivut voivat olla todella selkeät ja kauniit sekä viestiä yrityksen maailmasta optimaalisella tavalla, mutta jos sieltä puuttuu ohjaukset ostoon tai muuhun haluttuun toimenpiteeseen, voidaan käytännössä menettää potentiaalisia asiakkaita. Nykypäivän nettisivuvierailukäyttäytyminen on nopeaa ja asioita voi jäädä tekemättä / huomioimatta jos sille ei anneta selkeää paikkaa. Tästä syystä erilaiset ohjaukset nettisivuilla ovat todella kriittisiä.

Mitä ohjauksilla käytännössä tarkoitetaan? Ohjauksesta puhutaan englanninkielisellä termillä CTA eli Call-To-Action. Se on siis ohjaus tai kehoitus, joka ohjaa käyttäjää tekemään halutun toiminnon. Nettisivuilla ne ovat yleensä linkkejä eri muodoissa, esimerkiksi painike jossa lukee “Tilaa uutiskirje”. 


Nettisivujen yksi tärkein rakennuspalikka on linkit. Ohjaukset ovat juuri näitä linkkejä, jotka vievät sinne missä haluttu toiminto tehdään tai tekee sen halutun toiminnon, esimerkiksi “Lähetä” -painike yhteydenottolomakkeessa. 


Mietitään taas sitä nettisivuilla liikkuvaa kävijää. Nettisivulla halutaan tarjota hänelle joku ohjaus  jokaisessa kohdassa mihin hän päätyy. Pyritään siis välttämään tilannetta, jossa kävijä päätyy sivulle missä ei voi tehdä mitään tai jatkaa eteenpäin millään tavalla, koska tällöin jätämme kävijän “roikkumaan” siihen tilanteeseen antamatta mitään selkeää polkua miten edetä. Se on tietyllä tavalla huonoa asiakaspalvelua, koska eihän kaupan myyjätkään ole vain hiljaa jos asiakas liikkuu siinä lähistöllä etsivän näköisenä. 


Seuraavaksi päästäänkin siihen, että millaisia nämä ohjaukset voivat olla. Tämä on yksi oma lemppariaiheeni miettiä nettisivujen suunnittelijana.

Ohjaukset voivat olla juuri niin visuaalisesti kauniita, oivaltavia, yllätyksellisiä ja viestinnällisesti lempeitä, agressiivisia, vakuuttavia, hauskoja tai mitä vain halutaan! Eli tässä ei tarvitse tyytyä siihen ajattelumalliin, että sivuston on pakko olla täynnä pelkkiä “Lue lisää” tai “Kysy tarjous” -nappuloita. 

Pointtina ei ole myöskään tehdä linkkejä vain linkkien takia vaan pyrkimyksenä on tarjota kävijälle selkeä polku liikkua sivustolla ja tarjota tilaisuuksia tehdä se teko mikä on sinun yrityksen tilanteessa se haluttu toimenpide. 

Haluttu toimenpide ohjaukselle voi olla vaikkapa: 

  • Tilata uutiskirje

  • Ladata ilmainen miniopas

  • Lähettää kysymys lomakkeella

  • Lähettää sähköpostia

  • Varata aika

  • Varata ilmainen kartoituspuhelu

  • Täyttää kysely

  • Jättää toive

  • Ostaa tuote/palvelu

  • Jne.

Voit ajatella ohjauksia myös kutsuina viedä kävijä matkalle kohti hänen elämää helpottavaa ratkaisua. 

→ Huolehdi siis, että kotisivujesi jokaisella sivulla on selkeitä ohjauksia tehdä se teko mikä kävijän halutaan tekevän ja miten voit palvella potentiaalista asiakasta mahdollisimman hyvin.


4 Panosta mobiilinäkymiin

Oletko joskus vieraillut kännykällä nettisivulla minkä sisältö ei näy kunnolla siinä mobiilikoossa tai sivusto on kökkö käyttää mobiilikoossa? Minä olen ja se voi olla tosi turhauttavaa - etenkin jos haluaisit oikeasti nähdä sen sisällön tai tehdä jonkun haluamasi toimenpiteen. Huonosti toimiva sivusto mobiilissa voi olla jopa räikeä oston este. 


Tänä päivänä (kirjoitan tätä kirjoitusta helmikuussa 2023) yleensä jo yli puolet verkkosivuvierailusta tehdään mobiililaitteella. Googlen hauista yli 60% tehdään mobiililaitteella (Statista). Tämä tarkoittaa, että mobiilinäkymien rooli on suurempi kuin perinteisen tietokoneruudun näkymien.

Jo pelkästään yllä mainittu statistiikka puhuu sen puolesta, että nettisivujen mobiilinäkymään pitää keskittyä huolella, mutta voin antaa vielä pari muutakin hyvää syytä miksi nettisivujen mobiilinäkymien toimivuus on tärkeää: 

  • Hyvin toimiva mobiilinäkymä parantaa entisestään hakukonelöydettävyyttä. Jos kotisivuasi on helppo käyttää ja sen sisältö on sopivan kokoista mobiililaitteilla katsottavana, hakukonerobotit tulkitsevat sivuston sivuston paremmaksi kuin sellaiset, joissa mobiilinäkymät eivät ole optimaaliset. 

  • Hyvin toimiva mobiilinäkymä on käyttäjäystävällinen ja antaa luotettavan mielikuvan yrityksestäsi eikä aja turhaan potentiaalisia asiakkaita pois palveluidesi luota.

Millaiset siistit mobiilinäkymät ovat käytännössä? Hyvin toimivat nettisivujen mobiilinäkymät: 

  • latautuvat nopeasti

  • ovat mobiililaitteellakin katsottuna helposti luettavassa koossa

  • eivät ole sotkuiset ja elementtejä ei mene päällekkäin

  • eivät jätä reunojen ulkopuolelle mitään oleellista sisältöä


Voit huolehtia kotisivusi mobiilinäkymistä joko itse tai ottaa avuksi verkkosivukehittäjän.

→ Huolehdi siis, että kotisivusi ovat mobiiliystävälliset



5 Tee vähintään minimitason SEO optimointi 

Monesti verkkosivujen tekemisen yhteydessä oletetaan, että sivut löytyvät heti Googlesta kun vaan uudet sivut ovat olemassa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Yleensä uusilla sivuilla kestää jonkun aikaa ennen kuin ne alkavat näkyä hakukoneiden tuloksissa ja pelkät hyvin rakennetut kotisivut eivät yksinään riitä.

Toinen yleinen väärinymmärrys uusien verkkosivujen ja hakukonelöydettävyyden tason kanssa onkin se, että pelkät uudet hyvin tehdyt sivut riittäisivät siihen, että sivusto löytyy hakukoneista automaattisesti niillä hauilla millä toivoisit. Tämäkään ei ihan tällaisenaan pidä paikkaansa. Siihen vaikuttaa niin moni asia.

Yleensä verkkosivujen tekemisen lisäksi tarvitaan hakukoneoptimoinnin osaaja tueksi tekemään avainsanatutkimus ja luomaan sisältöä sen pohjalta jos halutaan nousta hakukoneissa juuri tietyillä sanoilla. Ja oikeastaan ylipäätään selvittämään mitkä ovat niitä hakuja mitä ihmiset oikeasti tekevät ja missä aiheissa kilpailua ei ole liikaa, että hakutuloksissa nouseminen ei olisi liian vaikeaa tai jopa mahdotona.

Tämä kaikki on sen verran laaja prosessi, että sitä ei “pelkät” hyvin tehdyt sivut ratkaise. 

MUTTA, on kuitenkin paljon mitä kotisivuilla voidaan tehdä, joilla edistetään sivujen löydettävyyttä hakukoneista kuten Googlesta ilman laajamittaista hakukoneoptimoinnin projektia verkkosivuprojektin yhteydessä. Nämä toimenpiteet ovat niitä minimitason SEO tekoja, joista kannattaa pitää huoli, että ne ovat tehtynä, vaikka et panostaisikaan hakukoneoptimointiin sen laajemmin.

Hakukoneoptimointi on tosiaan hyvin laaja aihe enkä mene tässä siihen kovin syvällisesti, mutta kerrataan lyhyesti mitä hakukoneoptimointi on ja annan sitten niitä vinkkejä mitä kotisivuilla kannattaa minimissään tehdä edistääkseen sivuston hakukonelöydettävyyttä ilman hakukoneoptimoijan konsultointia.

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) koostuu kolmesta osa-alueesta: 

  • Sivuston tekninen toimivuus

  • Sivuston sisältö

  • Sivuston maine

Sivuston tekninen toimivuus ja sen vaikutukset SEO:on riippuvat siitä millä alustalla kotisivut on tehty ja millä tasolla sivujen tekijä on osannut ottaa oleellisia asioita huomioon.

Jos sivusi on tehty Wordpress alustalla, kysy lisätietoja sivujen kehittäjältä. Jos sivusi on tehty Squarespacella, voit luottaa, että oleellisimmat tekniset asiat (kuten SSL-suojaus, sitemap jne) on hoidettu alustan puolesta ja ne kuuluvat automaattisesti kuukausi/vuosimaksuusi. 

Sivuston sisältö ja sen pohjalta tehty on-page SEO eli ne asiat, joita voi tehdä sivuston sisällä, jotka edistävät sivuston näkyvyyttä ja sijoitusta hakukoneiden tulossivuilla sisältävät niitä asioita mihin kannattaa jokaisella sivustolla kiinnittää huomiota, vaikka ei tekisi laajempaa hakukoneoptimointiin panostamista. 

Tee vähintään nämä edistääksesi kotisivusi hakukonelöydettävyyttä:

  • Anna sivuston kaikille sivuille meta title ja meta description (puhutaan myös SEO title ja SEO description).

    Meta title on Googlen hakutulossivulla näkyvä otsikko, josta pääsee klikkaamaan ja siirtymään sivulle. Meta description on sivun tiivis “mainoslause” hakutulosnäkymässä. Parhaimmillaan ne toimivat loistavasti verkkosivujen sisäänheittäjinä. Pystyt muokkaamaan näitä itse jokaisella verkkosivulla.

  • Pienennä kaikki sivustolla olevat kuvat verkkoon sopivaan tiedostokokoon, jotta isot kuvatiedostot eivät tee sivuistasi hitaita.

    Tässä ohje miten voit pienentää kuvat ilmaiseksi ilman maksullisia kuvankäsittelyohjelmia: Pienennä kuvat nettisivuille

  • Jaksota kotisivuillasi olevaa sisältöä käyttäjäystävälliseen ja selailtavaan muotoon, eli muista käyttää sopivan kokoisia kappalejakoja, hyödynnä otsikointihierarkiaa (eli käytä prioriteettijärjestyksessä otsikointityylejä Heading 1, Heading 2, Heading 3 jne) ja käytä kuvia tukemassa tekstisisältöä. 

+ Extratehostetta saat sivustosi toimivuuteen jos visuaalinen maailma ja kirjoitustyyli on mietitty juuri sinun brändiin istuvaksi. 

Brändin voimaa ei kannata unohtaa.

Verkkosivut voivat olla toimivat ilman vahvaa ja omaleimaista brändäystäkin, mutta se on se millä saadaan ihmiset muistamaan, tuntemaan ja luottamaan yritykseesi, eli jos mahdollista, panosta brändi-ilmeeseen ja sen mukaisiin verkkosivuihin. 

Pitää muistaa, että nettisivujen tekemisessä on paljon erilaisia tasoja, tavoitteita ja tarpeita eikä siten voi antaa mitään yhtä selkeää ohjetta, että tee näin niin kaikki toimii kuin rasvattu. Mutta jos saat huolehdittua, että nettisivuillasi on kunnossa nämä tässä postauksessa mainitut viisi asiaa, olet jo tosi vahvoilla ja jatkokehittäminen on hyvällä pohjalla. Toivotan superisti tsemppiä nettisivutekemiseesi!



// Taru


Kirjoittaja:
Taru Salokangas

Verkkosivut: tarusalokangas.com
Instagram: @tarusalokangas

Squarespace Perusta -kurssi